Змийско вино
Змийското вино е особено популярна напитка в Азия и най-вече във Виетнам. Местните вярват, че то носи дълголетие, избавя от болести и е изключително полезно за здравето. Тази алкохолна напитка се прави от оризово вино или пшенична ракия, в която се поставя отровна змия. За първи път в историята тази напитка се среща в Китай по време на династия Жу (1040 – 770 г. пр.н.е.) и се смята за важно лечебно средство според традиционната китайска медицина. Разпространена е в цяла югоизточна Азия и може да се намери освен в Китай, в Индия, Виетнам, Тайланд. За предпочитане при приготвяне на напитката е змията да е отровна или поне змийска отрова да се приложи в бутилката алкохол. Това всъщност е безвредно за консумация, защото етанолът разгражда отровата и тя е безопасна.
Има два основни типа змийски вино, които използват или части от жива змия или самата змия.
В единия вариант цяла отровна змия се поставя в стъклен буркан с оризово вино или зърнен алкохол, понякога заедно с по-малки змийчета и лечебни билки. Така престоява няколко месеца. Виното после се консумира в малки чаши. В този буркан змията може да бъде поставена жива и тя да се удави или първо да бъде зашеметена като се поставя в лед, след това бързо се почиства от вътрешности, зашива се и се поставя в алкохола.
Вторият вариант е пресни течности от змията да се смесят директно с приготвения алкохол и да се консумират веднага. Могат да се използват змииската кръв, жлъчката или змииското сърце.
Азиатците вярват, че змиите притежават лечебни качества, а виното често се рекламира, че лекува всичко – от далекогледство до загуба на коса и повишаване на сексуалното желание. Специално във Виетнам се смята, че подобрява здравето и мъжеството.
Имайте предвид, че в много страни е забранено да се внася змийско вино, защото част от змиите, които се използват за производството му, са застрашени видове.
Любопитни факти за Виетнам можете да прочетете тук.
Ако Виетнам е Вашата мечтана дестинация и планирате да я посетите, разгледайте предложенията ни за екскурзии тук!