Любими ястия по света - Nikona
Любимите национални ястия по света
Националната кухня е необятна съкровищница и неделима част от всяко общество. Отдавна храненето е много повече от основната си функция – да засити глада ни. Хранейки се, от незапомнени времена семействата са се изграждали социално, сплотявали са се, опазвали са традициите си. Рецептите са се предавали от поколение на поколение, съхранявайки уникалността на региона, представлявайки жив и съществен аспект от културния му облик.
Днес цяло направление в пътуванията е посветено на храната. Ние в екипа също обичаме да се потапяме в кулинарната реалност на местата, които посещаваме и вкусните приключенията с купички и пръчици за хранене в ръце ни липсват, затова ви представяме интересен списък с националните или най-популярните ястия в различни държави от света.
Австралия – месен пай
малък изпечен тестен пай, пълнен със сос от месо и гъби или лук, поднесен с кетчуп
Австрия – виенски шницел
крехко телешко филе в обвивка от галета, панирано в масло; във Виена обикновено се поднася с гарнитура от печени пресни картофи или картофена салата
Азербайджан – шах пилаф
слоеве дългозърнест ориз, кайсии,стафиди, сушени сливи и кестени, подправени с шафран, поставени в тънка хлебна стена и изпечени до златисто, за да се получи уникална комбинация от текстури и аромати; в някои вариации се добавя агнешко или пилешко месо
Алжир – маджуба
традиционна алжирска палачинка, приготвена от грис, с пълнеж от домати и карамелизиран лук
Англия – риба с картофки (fish & chips)
риба, панирана в бирена панировка, поднесена с нарязани на ленти пържени картофки; обикновено се сервира със сос тартар, задушен грах и резен лимон
Аржентина - асадо
печени меса - свинско, телешко, пилешко, наденица, приготвени на скара с въглища
Афганистан – кабули палао
дългозърнест ориз Басмати, задушен с месен бульон, приготвен с моркови, леща, стафиди, агнешко месо и ядки (бадеми или шам фъстък)
Бангладеш – риба с ориз
маринована херинга, задушена в бананов лист и сервирана върху сварен ориз
Белгия – миди с пържени картофи
пресни миди, задушени във вино и зехтин, подправени с мащерка, чесън и лук, поднесени заедно с пържени картофи и майонезен сос
Белиз – фасул с ориз
червен фасул и ориз, сготвени в кокосово мляко; според сезона се добавят моркови
Босна и Херцеговина – чевапи
телешки кебапчета от мляно месо, изпечени на скара; поднасят се с нарязан лук
Бразилия – фейжоада
яхния от червен фасул, телешко и свинско месо
Германия – зауербратен
мариновано телешко, готвено няколко часа, поднесено с богато подправен сос; гарнира се с картофи и зеле
Грузия – качапури
хлебче, оформено като лист, пълно с кашкавал и сирене, запечено на фурна; преди сервиране върху него се чуква яйце и се намазва с масло
Гърция – мусака
гръцката мусака се приготвя от слоеве патладжани или картофи и сос с кайма, като накрая се залива със сос бешамел и се пече на фурна
Дания – фрикадели
пържени кюфтенца, приготвени от телешко, лук, мляко и яйца
Еквадор – севиче
сурова прясна риба, нарязана на ситно, приготвена със сок от лайм, сол и чили
Интересно е, че въпреки, липсата на термична обработка, на практика рибата се сготвя от киселината на сока от лайм, а капсицинът и солта я консервират.
Екваториална Гвинея – сукоташ
ястие, подобно на салата, приготвено от царевица, боб лима, сладки чушки, домати и други, задушени в масло
Израел – фалафел
пържени топчета от пюриран нахут с ароматни подправки, често поднесен с тахан, зеленчукова салата, хумус и др.
Индия – биряни
дългозърнест ориз, сготвен с месо, шафран и други подправки; често отгоре се слагат резенчета лук и яйце
Индонезия – наси горенг
пържен ориз с лук, соев сос и скариди; върху ориза се поставя яйце и се сервира с парче лайм
Иран – челоу кебап
телешко или агнешко кълцано месо, оформено и печено на шиш и сервирано в шафранен ориз и печени домати
Ирландия – ирландска яхния
яхния от шилешко, лук, картофи, моркови и магданоз
Испания – паеля
ориз, задушен в запържена смес от чесън, лук и червен пипер, към който се добавят месо или морски дарове, шафран и други ароматни подправки, и се готви до готовност
Италия – лазаня
последователно подредени слоеве плоски кори за лазаня, кашкавал, доматен сос и смляно телешко, изпечени във фурна
Лазанята и пицата са изключително популярни, но все пак националното ястие на Италия е сосът болонезе.
Китай – патица по пекински
печено на бавен огън до златисто патешко месо, сервирано с палачинки, нарязани краставици, зелен лук и сос от сладък боб
Коста Рика – гайо пинто (gallo pinto, букв. „пъстър петел“)
червен фасул и ориз, сварени заедно
Кот Д'Ивоар – алоко
пържени платано (банани за готвене), овкусени с ароматна смес от подправки – анасон, лук, джинджифил и чили
Куба – ропа виеха (ropa vieja, букв. „стара дреха“)
дърпано месо – свинско или телешко, поднесено с ориз и чипс от платано
Лаос – ларб
салата от мляно месо и запечен млян ориз с рибен сос, чили, мента и сок от лайм; обикновено се сервира върху малък лист от маруля
Латвия – сив грах
сотиран сив грах с бекон и лук
Ливан – кибе
печени или пържени кюфтенца от булгур, ситно нарязан лук, мляно месо, чили и подправки
Мавриций – дол пури
тънък хляб от жълт сушен грах, пълнена с къри от боб лима и зелено чътни
Малайзия – наси лемак
ориз, накиснат за една нощ в кокосов крем и сготвен с листа от пандан, лимонена трева, джинджифил и други подправки по избор; обикновено се сервира с варено яйце, аншоа, печени фъстъци и самбал
Мароко – кускус
ястие от сварен ситен кускус, поръсен с нахут, картофи, моркови, магданоз и др.
Мексико – тако
тортила питка с вкусна плънка от кайма и сирене, гарнирана с домати, лук, кориандър, поднесена с гуакамоле, сметана и салца
Молдова – мамалига (качамак)
варена каша от царевично брашно; много добре подхожда с лозови сарми
Монако – барбажуан
листа от цвекло, лук, шунка и пармезан, изпържени в хрупкаво тесто
Непал – дал бат
яхния от леща с масло и люта чушка; сервира се с лъжица задушен ориз
Нидерландия – стампот
варени картофи, намачкани заедно с кисело зеле, градинска жлъчка, листа от ряпа и др.; сервира се с пушена наденица
Никарагуа - гайо пинто
червен фасул и ориз, сварени заедно
Въпреки сходството с костариканския вариант на ястието, разликата в приготвянето най-вече личи в подготовката на продуктите.
Нова Зеландия – торта „Павлова“
ефирна торта с целувчен блат и сметана, украсена с киви, маракуя и други свежи плодове
Обединени арабски емирства – шаварма
арабска питка, пълнена с печено агнешко, домати, краставици и сосове – хумус, тахан и амба (сос от манго)
Полша – бигос
яхния от сладко и кисело зеле, гъби, домати, шунка и различни видове месо – свинско, телешко, бекон, еленско
Русия – пелмени
тестени хапки с подправена плънка от телешко и свинско, по желание в плънката се добавят гъби и лук; пелмените се потапят за 1-2 минути във вряща вода
Перу – севиче миксто
типично предястие от морски дарове и риба, приготвени по специален начин с марината от лимонов сок, чили, сол и други подправки, които на практика „сготвят“ продуктите
Северна Корея – кимчи
различни зеленчуци, подправени и преминали през процеси на ферментация и стерилизация; най-разпространеният и най-познат вид се приготвя от зеле, овкусено с паста от лют пипер
Сингапур – пиле с ориз по хайнански
задушено пилешко с ароматен ориз, сварен в кокосово мляко, поднесено с грейви сос и къри
Сирия – кибе
пържени крокети от булгур, мляно месо и лук
Съединени американски щати – хамбургер
познатото бързо ястие е толкова популярно, че няма нужда от пояснения, но все пак – кълцано месо, изпечено в тънка кръгла форма, поставено заедно с маруля, домат, кисели краставички, пържен лук, сирене и различни сосове между две меки питки; обикновено се сервира с пържени картофки
Тайван – телешка супа със спагети
ароматна супа от задушено телешко месо, спагети и зеленчуци в телешки бульон
Тайланд – пад тай
спагети, пържени на тиган с разбъркано яйце, рибен сос, тамаринд, бобени кълнове, печени натрошени фъстъци, пилешко месо, скариди или други морски дарове
Тунис – кускус
ситен кускус, сготвен в специален съд на 2 нива – горе кускусът се вари на пара, докато в долната част се задушават месо и зеленчуци с дафинов лист и билки
Турция – мантъ
мляно месо – телешко или агнешко, подправено и смесено с лук, увито в тънко тесто; първо се запичат за кратко, после се варят в подсолена вода; поднасят се със сос от кисело мляко с чесън
Узбекистан – плов
ароматна яхния с ориз, месо, чесън, лук и други зеленчуци; сервира се поръсен със стафиди и пържен лук
Украйна – борш
зеленчукова супа с червено цвекло
Унгария – гулаш
ароматна яхния, приготвена на бавен огън от късчета телешко, домати, чушки, картофи, моркови и паста
Филипини – пиле адобо
пиле, мариновано в оцет и запечатано в сгорещен тиган с олио, задушено в останалата марината и собствен сос; традиционно се сервира върху
Франция – палачинки
френските палачинки са тънки и деликатни, приготвени от пшенчно брашно, поднасят се със сладък или солен пълнеж... но тук обясненията са излишни :)
Чили – царевичен пай
печиво с основа от мляно телешко, лук, маслини и стафиди, покрити с паста от царевица и босилек, сварени в мляко
Швейцария – рьощи
запечени в тиган кюфтенца от намачкани картофи
Швеция – шведски кюфтенца
кюфтенца от мляно телешко месо, поднесени със сос грейви, кисели краставички и сладко от червени боровинки
Шотландия – хагис
традиционна саздърма от агнешки дреболии
Шри Ланка – ориз и къри
варен ориз, сервиран с различни видове къри, хрупкави тънки хлебчета от лещено брашно
Южна Корея - кимчи
(към информацията за кимчи ще добавим, че има над 180 различни разновидности и песен за кимчи)
Япония – рамен
пшенични спагети в рибен или месен бульон, овкусени със соев сос; преди сервиране върху спагетите се добавят тънки резенчета месо, варено яйце, сушени водорасли, зелен лук
източници:
https://tastessence.com/list-of-national-dishes-around-world