Бърза кулинарна обиколка по света - Nikona
Бърза кулинарна обиколка по света
Нова Зеландия
Ако отидете в Нова Зеландия и поискате киви, цялото население може да се появи на вратата ви. Защо? Защото кивито, в допълнение към плодовете, всъщност е често използван и много популярен прякор, използван за новозеландския народ. Да те нарекат „киви“ не се счита за обидно, а дори показва симпатии. Въпреки че кивито в този конкретен случай произлиза от птицата със същото име, плодът киви също играе важна роля в Нова Зеландия, тъй като е един от ключовите износители на страната. А тези, които не се изнасят, се нарязват на парчета и се поставят върху тортата Павлова, която е национален десерт в страната, състоящ се от безе, бита сметана и пресни плодове.
Япония
Въпреки че може би си мислите, че използването на клечки е най-трудната част от яденето на суши (грациозно и без да се правите на глупак), факт е, че има много други правила, свързани със суши, които трябва да запомните. Например: Никога не хапете суши наполовина, като поставяте една част обратно в чинията си. Предполага се, че сушито се яде като цяло парче. Също така, никога не смесвайте уасаби със соевия си сос. Уасаби всъщност трябва да се постави директно върху сушито, като в някои заведения това се прави от готвача, а не от вас. Също така, никога не слагайте парче маринован джинджифил върху сушито си, преди да го изядете. Предполага се, че джинджифилът трябва да се яде между парчетата, за да почисти небцето ви.
Виетнам
Предвид местоположението на страната, може да не е изненадващо, че уникалната кухня на Виетнам е повлияна от редица страни. Когато монголците нахлули във Виетнам през десети век, те донесли със себе си говеждо месо, докато китайците повлияват на виетнамската кулинария, като въвеждат техники за готвене като пържене с разбъркване и изкуството да се хранят с клечки. По-малко известен обаче е фактът, че багетите и сладоледът също са от съществено значение за виетнамската кухня. Когато французите колонизират Виетнам, те въвеждат храни като багетите, пастета и яйчения крем. По време на войната във Виетнам на американците толкова им липсват сладоледите, че си построяват няколко фабрики за сладолед на виетнамска земя.
Индия
Лютото чили е въведено в Индия от португалците през 15 век - индийските потребители са възприели изцяло пикантното растение. Индийците не само отглеждат и ядат повече чили, отколкото която и да е друга нация в света, но имат и едни от най-пикантните чушки: бухут джолокия (известна още като „призрачно чили“) се отглежда в Асам, Нагаланд и Манипур и е 400 пъти по-люта от средния лют сос.
Южна Корея
Живият октопод е деликатес в някои части на света, включително Южна Корея и Япония. Но ако не е приготвен правилно, може да ви убие. Според корейски готвачи, за ястието наречено санакджи, октоподът трябва да бъде нарязан на много малки парчета, за да се избегне опасността от задавяне с вендузите им. Сервира се толкова свежо, че пипалата все още мърдат в чинията ви.
Япония
Япония произвежда редки храни, но изглежда е дом на някои от най-скъпите. По отделни поводи производители в Япония продават на търг една 17-килограмова диня Денсуке за 650 000 йени (приблизително 6100 долара), чепка грозде от сорта Ruby Roman за 6400 долара и два пъпеша Юбари Кинг за сумата от 23 500 долара.
Сърбия
Произведено от магарешко мляко, Пуле е най-скъпото сирене в света със значителен марж. Докато изключително изисканите сирена по целия свят могат да струват няколко стотин долара за паунд (британско сирене, направено с годни за консумация златни люспи, се продава за 450 долара), сръбското Пуле ги превъзхожда като цената му е 576 долара за паунд - и това е с отстъпка. Сиренето е толкова невероятно рядко и създаването му е толкова трудоемко, създателите му вярват, че реално биха могли да го продадат за 1700 до 2900 долара за паунд. Вместо това, те го продават само за 576 долара, надявайки се да повишат осведомеността за трудната работа, която извършват.
Ако живеете в Съединените щати, има голяма вероятност да мислите за пуканките и филмите като за перфектна комбинация. Но не навсякъде пуканките са обичайната храна по киносалоните. В Колумбия сушените мравки са популярна алтернатива на пуканките, докато корейските зрители обичат да хапват сушени сепии. Китайците пък избират сушени солени сливи за хапване по време на филм.
Източници:
https://www.ef.com/wwen/blog/language/culinary-tour-around-the-world/
https://www.mentalfloss.com/article/80927/10-incredible-facts-about-food-consumption-around-world